
A napokban kóstoltam az Indiából származó maszala teát, szerintem nagyszerű, teljesen elnyerte az íze a tetszésemet. Be kell szerezzek itthonra....
A kontinensnyi ország déli területein inkább kávéznak, de az északi régiók alapvetően teafogyasztók. Nem csoda, hisz itt fekszenek India kitűnő adottságú termőterületei: Assam és Darjeeling. Az indiai teaültetvényeket az angolok hozták létre, ezért máig az európai teakultúrára jellemző fekete tea gyártása és fogyasztása a meghatározó. Készítése azonban jellegzetesen indiai. A teát vízzel összeforralják, majd (leszűrés után) tejet, cukrot és fűszereket (fahéj, szegfűszeg…) adnak hozzá, összemelegítik. Az utcai árusok a teát kis cserépedényekbe öntik, amit fogyasztás után (higiénikus és vallási okokból) összetörnek. Az így készített teát „csáj maszálá”-nak hívják. A csáj ízesítésű (chai, spiced chai) teasűrítmények már a nyugati világba is eljutottak. Érdekesség: az indiai tea tejhabbal készült változatát az olasz tejeskávé (caffe latte) után chai latténak nevezték el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése